CARME MUÑOZ

NÚRIA GUINOVART O LA POÈTICA DEL CIMENT
5 junio, 2018 · de Carme Muñoz ·

“Ciment i acrílic sobre fusta“: aquesta és la descripció de la tècnica que figura a la majoria de les cartel.les de les obres que Núria Guinovart exposa a la Sala Parés. Ciment i fusta suggereixen materials poc dúctils, carregats de duresa però no és així tan bon punt contemplem cadascuna de les obres que en el seu conjunt ens condueixen a un entorn sutil i poètic on els tons freds i grisos res tenen a veure amb el simbolisme que freqüentment se’ls atribueix.

Potser són les formes, potser les textures lleugeres, les incisions breus i poc profundes, les lluentors del ciment polit les que ens transporten aquest ambient de placidesa. No es tracta de formes perfectes, canòniques sinó de formes arrodonides que conserven, de tant en tant algun angle, formes que conformen volums que es toquen, interseccionen es separen per espais mínims, bateguen en interaccions cromàtiques: els paisatges del gris, blaus esmorteïts, ocres fràgils i, de tant en tant, un taronja matissat, no massa cridaner.

Algunes formes, de cop, s’esqueixen del ciment per convertir-se en peces singulars, en ceràmiques de colors delicats que harmonitzen amb els tons que ha anat prenen el ciment per l’acció de la ma de l’artista. I creix la sensació de trobar-se en un entorn on tot viu una interacció constant, fins i tot en els títols amb que s’anomena cada peça: “converses”, “còmplices”, “proximitat”, “fermesa”, “fugida”, “trànsit”… “harmonia” ho resumeix tot.

Una obra harmònica i equilibrada on el ciment del quadre (lleuger i subtil) dialoga amb el món de ceràmica dens, greu, compacte que també es designat amb noms que el defineixen cromàticament negre, ocre, verd i que són caracteritzats amb adjectius precissos ( greu, tort, alt, pla).

Una conversa entre dues verticalitats que es retroalimenten i es complementen i que s’arrelen l’una en l’altra, que retornen a sí mateixes per confirmar el seu origen és la ma d’algú que té la convicció que crea un mon propi en el qual poden habitar de forma molt còmplice també els espectadors.

Artista, mestre i rastrejadora   www.carmemuñoz.com

Related Images: